Muzeul de Istorie – se afla in cladirea Primariei Vechi, un important monument de arhitectura gotica, al carui nucleu l-a constituit casa primarului Thomas Altemberger.

Cladirea a fost construita la sfarsitul secolului al XV-lea si este cel mai mare ansamblu gotic civil din Transilvania. Cladirea a devenit primarie in anul 1549 si a fost folosita ca atare pana in 1948.

Deschis in 1984, Muzeul de Istorie este inpartit in sectoare: Arheologie preistorica si veche, Arheologie medievala, Sigilii si stampe, Carl Engber colectionar si bibliofil, Din Istoria Sibiului, Medalii se Decoratii, Breslele sibiene, Cabinetul numismatic, Arme si Armuri, Miscarea Nationala si culturala din Transilvania si Lapidarul antic si medieval.

In cadrul muzeului sunt prezentate urmatoarele colectii: numismatica (60000 monede antice si medievale), arheologie (39000 piese la care se adauga 82000 fragmente de piese), arta decorativa si obiecte de breasla (1500), arme (1900 piese) si grafica documentara (33000 piese).

Piesele baronului Brukenthal si ale societatii Carpatine reprezinta baza de pornire a acestor colectii. Muzeul este organizat in 23 de sali. Curtea muzeului gazduieste colectia de vestigii si fragmente de piatra denumita lapidarul antic si roman.

Din cele 115 piese ale lapidarului, se remarca statuia zeitei Hecate si reprezentari ale lui Mythras si Jupiter. Statuia lui Roland din 1915, “omul de fier”, care a fost situata in Piata Mare se afla la intrarea in curte.

Expozitiile permanente ale muzeului sunt: bancnote romanesti, din istoria pompierilor romani, medalii si decoratii, sigilii si stampile, arme si armuri.

Muzeul de Istorie