Hoteluri & Pensiuni | Restaurante | Muzee | Cluburi & Teatre | Telefoane si Adrese Utile | Transport | Atractii Turistice |

Galerie Foto

 

Municipiul Ploiesti, unul din orasele mari ale Romaniei, resedinta a judetului Prahova, este situat la 60 km nord de Bucuresti, pe coordonatele de 26,03 grade longitudine estica si 44,94 grade latitudine nordica. Suprafata actuala a Ploiestiului este de aproape 60 km patrati. Se învecineaza la nord cu comuna Blejoi, la sud cu comunele Barcanesti si Brazi, la vest cu comuna Targsoru Vechi, la est cu comuna Bucov. Municipiul Ploiesti se gaseste în apropierea regiunii viticole Dealul Mare-Valea Calugareasca si are acces direct la Valea Prahovei, cea mai importanta zona de turism alpin din Romania.

Conform legendelor, ciobanul "Mos Ploaie", împreuna cu cei sapte feciori ai sai, a poposit candva într-o poiana a codrului întins care acoperea pe vremuri aceste tinuturi. Gasind aici loc adapostit, apa buna, pamant roditor, n-a mai plecat, întemeind asezarea careia i-a dat numele. Se mai povesteste ca Ploiestii aveau sapte case si un schit de maici si ca locuitorii, înmultindu-se, si-au cucerit locuri de case si ogoare, ca toporani în lupta cu padurea.

Istoricii si arheologii au scos la iveala o serie de marturii semnificative care atesta o locuire neîntrerupta a acestor meleaguri, strans legate de întreaga arie a civilizatiilor traco-geto-dace. Sapaturile arheologice au pus în evidenta unele vestigii mezolitice în zona Ploiesti-Vest si a unor asezari neolitice în zona Ploiesti-Nord. Deasemeni s-au gasit vestigii din epoca bronzului, precum si din perioadele mai recente din secolele VIII - VI i.Hr. pana în pragul epocii romane.

Cu privire la data înfintarii si la primii locuitori ai unei localitati cu numele Ploiesti exista putine marturii scrise. Dupa Nicolae Balcescu, ar fi existat pe vremea lui Mircea cel Batran o "Capitanie a Ploiestiului" (ca. 1413). Din punct de vedere documentar, toate lucrarile de istorie se opresc la anul 1503, de cand dateaza prima aparitie în actele Brasovului a unor nume de carutasi "ploiesteni", Dragoi, Tudor, Neagu si altii. Prezenta unor ploiesteni pe pietele unor orase din Ardeal denota ca localitatea avea un nume si o baza economica ce-i permiteau sa intre în relatii comerciale cu centre de peste munti. Numele mai apare într-un hrisov din 1567, semnat de domnul Ţarii Romanesti, Petru cel Tanar, prin care se întarea o vanzare a "cinci razoare" de vie între un anume Avrut din Ploiesti si logofatul Coresi din Barcanesti. Un moment crucial a fost alegerea Ploiestiului în 1597 de catre Mihai Viteazul ca baza pentru operatiuni miltare si a ridicat satul de mosneni la rangul de targ domnesc. Sprijinit de domnie, Ploiestii se dezvolta continuu pe parcursul sec. XVII (este sediu al capitanului de Ploiesti), devenind un important centru urban al tarii. Ridicarea sa a provocat decaderea unui alt oras aflat în apropiere, Targsor, ce va deveni un simplu sat.

Orasul Ploiesti a cunoscut o puternica dezvoltare industriala si comerciala, o data cu descoperirea si punerea în exploatare a zacamintelor de petrol din regiunile învecinate. În jurul orasului a aparut un lant de rafinarii iar în oras magazine comerciale, birouri, ateliere, institutii de învatamant.

Ploiesti: rezervoarele de petrol ale rafinariilor în flacari dupa bombardamentul american din 1 august 1943Pana la instaurarea regimului comunist în Romania a purtat numele de "Ploesti" si a fost resedinta judetului Prahova (interbelic).

La 1 august 1943 si în vara anului 1944, Ploiestiul a suferit efectele bombardamentelor aeriene ale fortelor anglo-americane, care au pricinuit distrugeri grave. Dupa 1944, în cadrul transformarilor sociale si economice sub regimul comunist, importanta orasului a scazut. Dupa 1990 cunoaste din nou un avant economic si cultural.

It uses materials from Wikipedia

 

 

Orasul Ploiesti