Hoteluri & Pensiuni | Restaurante | Muzee | Cluburi & Teatre | Telefoane si Adrese Utile | Transport | Atractii Turistice |

Constanta, este al doilea oras ca importanta in Romfnia, este oras-port la Marea Neagra si capitala judetului Constanta, în Romania.

Constanta a fost fondat în urma colonizarii grecesti a Pontului Euxin de catre colonisti greci din Milet în secolele VII-V î. Ch, sub numele de Tomis. Acestia au gasit pe aceste locuri o asezare getica, noul oras ajungand la nivelul unui "polis" de abia în secolul IV-III î. Ch.

Port folosit de greci pentru comertul cu locuitorii acestor regiuni (daci, sciti si celti), Tomis înfloreste urbanistic din secolul III î. Ch. Începand cu secolul I î. Ch., Tomisul intra în vizorul romanilor, care devin stapanii acestor meleaguri din sec I d. Ch. În acest timp, mai precis între anii 8-17 d.Hr si-a gasit exilul poetul roman Ovidiu (Publius Ovidius Naso) care si-a petrecut ultimii opt ani din viata. Orasul rezista vremurilor tulburi din secolele III-IV d.Hr., secole presarate de numeroase invazii barbare, si devine resedinta provinciei Scythia Minor.

Tomisul epocii romano-bizantine este un important centru religios crestin, crestinism cu origine apostolica datorat sfantului apostol Andrei. În aceasta perioada, confruntata cu numeroase invazii barbare, (hunii, slavii, bulgarii, pecenegii, cumanii, tatarii si turcii), portul Tomis este numit în izvoarele bizantine si italiene Constantia, denumire data de Constantin cel Mare (274-337) în onoarea surorii sale Constantia. Din sec. XV pana la sfarsitul sec. XIX, Constanta intra în componenta imperiului otoman, dupa ce în secolele X-XIII a fost un important port, mai ales sub influenta genovezilor, care construiesc aici un Far Genovez.

În urma Razboiului de independenta din 1877-1878, la Congresul de la Berlin (13 iunie - 13 iulie 1878), provincia dintre Dunare si Marea Neagra a revenit Romaniei. Prin aceasta a început dezvoltarea urbanistica a Constantei si a Dobrogei în general. Totodata au fost luate masuri de romanizare a provinciei, locuita la acea vreme în majoritate de turci si de tatari.

Dupa construirea Podului de la Cernavoda între 1890-1895, de catre Anghel Saligny, s-au pus bazele Serviciul Maritm Roman si s-au deschis linii maritime catre Istanbul. Portul se dezvolta între 1895-1909, Serviciul Maritim Roman avand linii catre Constantinopol, Prieu, sau chiar Rotterdam. Dupa perioada nefasa a Primului Razboi Mondial, Constanta prin portul sau devine cea mai mare concentrare de forta de munca, 70% din traficul maritim tranzitand portul.

În 1910 populatia era de 12.725, din care doar jumatate erau romani, în oras traind în continuare importante comunitati de turci, armeni, evrei, bulgari si greci. La ultimul recensamant, în Constanta locuiau peste 300.000 de persoane, majoritatea fiind romani. Minoritati importante sunt turcii, tatarii, armanii, armenii si grecii.

 

It uses materials from Wikipedia

Orasul Constanta